poniedziałek, 19 września 2016

Mongolskie koniki

Konie mongolskie są niewysokie niektórzy nawet zaliczają tą rasę do kuców.Mają małe ale bardzo wytrzymałe kopytka które radzą sobie nawet w galopie na kamienistym terenie. Żywią się wyłącznie trawą ale pomimo to mają okrągłe brzuchy. Wyglądają jak prymitywna rasa koni, trochę jak konie przewalskiego tylko bez pręgi pośrodku grzbietu.Dzięki temu że Mongołowie ścinają ogierom grzywy bardzo łatwo nawet z daleka odróżnić klacz od wałacha. Podczas jazdy konnej najważniejszą pomocą jest głośne ,,czuu!" które działa jak dodanie łydki. Klacz w Mongolii ma jeszcze jedną rolę, z jej mleka produkuje się piwo! Kumys jest wynikiem fermentacji alkoholowej cukru mlecznego. Smak jest odrobinę kwaskowaty ale czego się nie robi dla procentów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz